Stijldansen

De lessen

Elk jaar tussen september en april wordt een lessenreeks van 16 lessen van elk 1u15 gegeven. Deze cursus omvat vooral ballroom dansen en latijns-amerikaans dansen, maar ook zogenaamde social dances komen tijdens de lessen aan bod. Reeds in het eerste jaar maakt u kennis met 10 verschillende dansen en leer je op een aangename manier de eerste stappen van deze dansen.
Deze lessen vinden plaats op vrijdagavond en/of zondagnamiddag.

Ballroom Dansen

Engelse Wals

De Engelse wals is een stijldans die in 1921 is ontstaan. Het woord wals betekent letterlijk draaien. De muziek waarop een Engelse wals wordt gedanst is een driekwartsmaat tussen de 28 en 31 maten per minuut. Vandaar dat hij ook wel eens trage Wals wordt genoemd. Kenmerkend bij het dansen is het romantische en langzame karakter en het rijzen en dalen, waardoor de dans een ‘golvend’ element krijgt. De passen van deze dans zijn heel zwierig en soepel en lopen in een vloeiende beweging door.

Weense Wals

De Weense wals is een parendans in een tamelijk snelle driekwartsmaat (56 tot meestal 60 maten per minuut).
De Weense wals kent het kleinste aantal figuren van alle standaarddansen. Zoals in Engelse Wals is rijzen en dalen zeer belangrijk. 
De Weense wals als dans is in de 18e eeuw ontstaan. Aan de Europese hoven is de dans lange tijd verboden gebleven om het intieme lichamelijke contact tussen de danspartners.
De eerste echte walsmelodie dateert dan ook uit 1679, “Ach du lieber Augustin”, bij ons beter bekend als het sinterklaasliedje “Daar wordt aan de deur geklopt”.

Quickstep

Dit is een dans in vierkwartsmaat De Quickstep is in de jaren 20 in Amerika ontstaan uit een combinatie van onder andere de foxtrot en de charleston.
Deze dans is erg geschikt voor beginners en  wordt dan ook al op de eerste les aangeleerd.

Tango

De tango is afkomstig uit Argentinië en is afgeleid van de Argentijnse tango, maar de dansen verschillen zowel van karakter als van muziek.
Tango is dé kans om je opgeborgen vurigheid te doen escaleren, een echte ballroomdans waarbij je de stevigheid en kwaliteit van je partner testen kan.

Slowfox

Deze dans wordt als statig, gracieus maar lastig ervaren. Dit door de noodzaak van een goede balans en techniek omdat de dans van de ene kant van het lichaam naar de andere kant gaat. Doordat er geen stops in voorkomen en het rijzen en dalen een essentieel onderdeel is van deze dans, vergt het de nodige oefening om tot een goede uitvoering te komen. Ben je Slowfox machtig, dan ben je “ballroom” machtig.

Latin

Rumba

Rumba is een muziek- en dansvorm die zijn oorsprong kent in Afrika. De originele Afrikaanse rumba werd zeer snel gedanst. De bewegingen van de man waren agressief en die van de vrouw defensief. Het is de dans van de haan en de hen.
Tegenwoordig wordt de rumba gezien als de dans der verleiding: in tegenstelling tot de Afrikaanse versie is het hier de vrouw die haar partner verleidt door hem beurtelings aan te trekken en dan weer af te wijzen.

Mambo

De Mambo is een Cubaanse dans en muziekvorm met als verre voorouder de oorspronkelijke Rumba. Door de slavenhandel is deze manier van muziek maken naar Cuba gebracht. De dans is ritmisch gelijk aan de langzamere Bolero, maar heeft complexere danspatronen. De muziek waarop de mambo wordt gedanst is levendig en heeft standaard 45 à 47 maten per minuut.

Chachacha

De chachacha is een dans die is ontstaan in Cuba en in het begin van de jaren 50 opdook in de nachtclubs van de Verenigde Staten. De Amerikanen dansten reeds de Mambo die de directe voorvader van de chachacha is.
Veel van de moderne popmuziek en discomuziek uit de jaren ’70 en ’80 is geschikt om een chachacha op te dansen, wat bijdraagt aan de populariteit van deze dans.

Samba

Samba is een Braziliaanse muzieksoort die vooral bekend werd door het carnaval in Rio de Janeiro. Lekker opzwepende ritmes die ieders heupen als een sterke magneet naar de dansvloer trekken.
De verre oorsprong van de Samba ligt bij de Bantoe-volkeren uit Angola en het zuidwesten van het huidige Congo.

Jive

De Jive is de laatst ontwikkelde Latijns-Amerikaanse dans en is rond 1940 door de Amerikaanse soldaten meegebracht naar Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De houding is losser in vergelijking met andere latin-dansen. De jive wordt gedanst op een tempo van 42/44 maten per minuut.

Social Dance

‘Propere plakker’

Behoeft geen verdere uitleg.

Mars

Een mars staat altijd in een tweedelige maatsoort, en heeft een duidelijke, streng te volgen cadans, die zeer herkenbaar is. Een Mars is stappen, stappen, stappen op muziek, die vaak luidop meegezongen kan worden. Gewoonlijk een voltreffer op feesten in de latere uren.

Dancing is like dreaming with your feet!