Formatiedansen

Wat is formatiedansen?

Een ballroom formatie bestaat normaal gezien uit 8 koppels die een choreografie brengen waarbij het samenspel tussen de verschillende dansers fundamenteel is.

als het woord zelf al doet vermoeden, gaat het hierbij om 8 dansparen die mooi in elkaar vloeiende stukjes Engelse Wals, Tango, Weense Wals, Slow Foxtrot en Quickstep demonstreren. Dit alles vanuit een harmonisch geheel, temeer omdat al onze paren identiek gekleed zijn en dit in de traditionele Ballroom-kledij: ideaal dus om uw feest of avond op te fleuren en er iets exclusiefs van te maken.

Bij het formatiedansen komt het er niet alleen op aan om dansfiguren correct uit te voeren, maar men moet ook rekening houden met de overige paren zodat de gevormde lijnen recht zijn en de cirkels rond. Dat dit alles niet zo eenvoudig is mag duidelijk zijn: bij het standaarddansen moeten twee mensen volledig op elkaar ingespeeld zijn, bij het formatiedansen zijn het er zestien.

 Latin of Ballroom?

 Er zijn 2 soorten formaties: Latin – en Ballroom formaties, uiteraard respectievelijk met Latin-muziek (Cha-cha-cha, Rumba, Jive, Samba en Paso Doble) en Ballroom muziek (Engelse Wals, Weense Wals, Tango, Slow Foxtrot en Quickstep). De muziek wordt zo gemixt dat deze 5 muzieksoorten naadloos in mekaar overgaan en wordt meestal ook gekozen in functie van een bepaald thema.

Om aan wedstrijden te mogen deelnemen moet een formatieteam uit minimaal 6 paren bestaan en moeten alle 5 hogervernoemde muziekstijlen gedanst worden. De duur van de choreografie bedraagt 4 minuten 30, het opkomen en verlaten van de dansvloer meegerekend, mag het maximaal 7 minuten bedragen. Verder moeten alle paren er hetzelfde uitzien. De grootte van een wedstrijdvloer bedraagt 18 bij 14 meter. Dat is heel wat.

Een formatie wordt beoordeeld op basis van het uitzicht van het geheel (homogeniteit), de choreografie, de muzikale overgangen in muziek en dans, de geometrische vormen die gemaakt worden en de techniek van de dansparen.

Show team

Als formatieteam hebben wij in de loop der jaren al heel wat wedstrijdchoreografie├źn ingeoefend. Daarnaast hebben wij ook nog andere choreografie├źn ingestudeerd, speciaal om demonstraties te kunnen geven.

Foto’s en video’s

Klik op onderstaande foto om foto’s te bekijken van ons formatieteam annex show team. Video’ kan je best bekijken op ons YouTube-kanaal.

Dancing is like dreaming with your feet!